WINTERWEEKEND 2020 - Programma

Met dit weekend willen we in een ontspannen sfeer kennis en ervaring overdragen op het gebied van zeemanschap, navigatie, techniek en vakantiebestemmingen.
Dit gebeurt zoveel mogelijk voor en door leden van de vereniging. Daarnaast is het weekend bedoeld om de contacten tussen de leden te bevorderen.

Op zondagmiddag gaat het programma over in een brede informatiemarkt, ook voor leden die niet aan het weekend deelnemen.
Het Winterweekend is verdeeld in 30 lesblokken (namelijk vijf keer zes tegelijk), waaruit u bij de inschrijving een keuze maakt.

Door het kiezen van uw voorkeursblokken stelt u dus uw eigen programma voor het weekend samen. Geef altijd uw tweede voorkeur op! Het lukt de organisatie bijna altijd deze voorkeuren te volgen. Gelet op het kennismakingsdoel van het weekend kunt u slechts voor het gehele programma inclusief de overnachting inschrijven. De capaciteit van de workshops laat bovendien niet toe dat we veel meer bezoekers toelaten dan er hotelkamers zijn, want dan zouden de groepen te groot worden.

Locatie: Postillion Hotel Nulde,  Strandboulevard 3,  3882 RN Putten.
Aankomst: Zaterdag 25 januari tussen 9.30 en 10.00 uur.
Kosten: € 125,- per persoon

De blokken:
  

1. Voorbereiding meerdaagse tochten. Marjolein Brandt  

Langer dan 24 uur op zee vergt goede voorbereiding en tochtplanning. Wat kun je daar verwachten, hoe bereid je je voor op een weersomslag, welke eisen stelt dit aan uitrusting en bemanning? Marjolein vertelt hierover aan de hand van haar ervaring met de ‘Driehoek Noordzee’: via de Orkneys naar Noorwegen en terug naar Nederland.  

  

2. Manoeuvreren op de motor. Martine van de Veen  

Het aanleggen in een onbekende haven met harde wind kan stressvol zijn. Tijdens deze presentatie met film worden verschillende situaties behandeld, om de juiste keuze te maken om uw schip beheerst aan te leggen of af te varen. Door de controle vaart u niet alleen veiliger, maar ook met meer voldoening en plezier. Martine van de Veen is de vrouw achter www.bootmeester.nl en schreef een veelgebruikt instructieboek over manoeuvreren dat dit jaar opnieuw is uitgegeven. 

  

3. Zeil en zeiltrim. Jan Miedema 

Ze zijn telkens uniek door ons eigen gebruik, het ontwerp en het gebruikte materiaal: de zeilen van een boot. Hoe trim je ze het best, wat voor onderhoud vragen ze, waar let je op bij een opdracht voor nieuwe, welke ontwikkeling is er nu weer? Al bijna een klassieker in dit weekend: uitleg door zeilmaker Jan Miedema van www.miedemasails.nl 

  

4. Elektra aan boord (theorie). Ernst Rollfs of Roelofs (maximaal 20 deelnemers) 

Uitval van elektra aan boord, te lage accuspanning, apparatuur die hapert: wie kent ze niet? Betrouwbare stroom is een basis voor het leven aan boord. Problemen voorkomen en zelf verhelpen hoort erbij. Deze workshop gaat over de accu, de laadmogelijkheden, de bekabeling en zet alle stroomverbruikers op een rijtje. De theorie geeft begrip van uw installatie en hoe die er uit hoort te zien.  

  

5. Dieselmotor Theorie. Bert de Jong (maximaal 25 deelnemers) 

De hulpmotor lijkt op zeiljachten minder belangrijk dan het tuig, maar is voor veiligheid en comfort toch wezenlijk. Om problemen te voorkomen en te verhelpen is basiskennis nodig van de werking en van wat een gewone gebruiker zelf kan doen. Met een opengewerkte dieselmotor erbij geeft onze techniekdocent die uitleg.  

  

6. Basisnavigatie blok 1-van-3. Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

Een korte basiscursus navigatie voor wie ermee begint of kennis wil opfrissen. In het eerste blok behandelen we de hydrografische kaart: wat staat er op, hoe zet je een koers uit en hoe bepaal je de afstand. Weinig theorie, veel oefenen met praktijk. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Inschrijven is alleen mogelijk voor drie blokken samen, met workshop 12 en 18) 

  

7. Man Over Boord op zeilboten. Marjolein Brandt 

Man overboord! Wat nu? En wat later, schuldbewust: hadden we dit kunnen voorkomen? Je kunt het risico nooit geheel uitsluiten maar je kunt er wel beter mee omgaan. Zoals bedenken hoe je iemand weer terug aan boord krijgt op een zeiljacht. Uitrusting, materialen, werkwijzen aan boord, ervaringen: dit is basisstof voor Toerzeilers.  

  

8. Grote tochten met een kleine boot. Geert Schuring 

Ook met een kleinere boot kun je grote zeilreizen ondernemen: ontspannen, plezierig en veilig. Dat vraagt wel een bewuste manier van varen: vooruitkijken naar de weersontwikkeling, tochtplannen laten meebewegen met de omstandigheden. Geert Schuring toont de praktijk uit zijn tochten naar de Oostzee, door het Göta kanaal en elders. En hij vertelt over de noodzakelijke uitrusting en wat verder handig is op een klein schip, bij hem van 24 voet. 

  

9. Open CPN voor navigatie. Patrick van Wijland 

OpenCPN is een veelgebruikt navigatieprogramma aan boord: gratis, open source, met veel nautische functies, voor diverse kaartsoorten en computers. Patrick vertelt over het gebruik van OpenCPN en gaat dieper in op de verschillende kaarten met hun plus- en min-punten. Waar kun je ze vinden voor downloads en hoe kun je ze installeren? Inclusief actuele bestanden met posities van boeien. 

  

10. Elektra aan boord (praktijk). Ernst Rollfs of Roelofs (maximaal 20 deelnemers) 

Na blok 1, nu de praktijk. Uitbreiding met nieuwe apparatuur: is de bestaande installatie nog geschikt? Overstappen naar 24 Volt? Kabels dik genoeg? Dit tweede deel brengt de theorie van het eerste in de praktijk. Rekenen aan kabeldiktes en accu-capaciteit. Spanningsverliezen door overgangsweerstanden (corrosie). Praktische tips voor het installeren en onderhouden van uw boordnet.  

  

11. Dieselmotor Praktijk. Bert de Jong (maximaal 20 deelnemers ) 

Voor wie meer wil weten over het zelf verhelpen van storingen en het zelf verzorgen van onderhoud in zomer en winter, bevelen wij dit blok met techniekdocent Bert de Jong aan. Basiskennis wordt hier verondersteld (zie workshop 5). Daarna zult u met meer kennis en vertrouwen aan uw eigen motor kunnen sleutelen.  

  

12. Basis navigatie blok 2-van-3. Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers)   

Dit tweede blok gaat verder in op de beginselen uit het startblok en leert u echt navigeren op de kaart. Hierbij komen de betonning en het kompas aan bod. Hoe ga je van een grondkoers naar een kompaskoers en andersom. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 18, apart inschrijven is niet mogelijk.) 

  

13. Lijn werpen en schiemanswerk. Jur Pels 

Met harde dwarswind de box in, jij staat voorop klaar om het landvast aan de hoge wal te krijgen. Van drie meter werp je in één keer om de bolder! Applaus aan wal en een hondsdankbare schipper, met wat oefening kan iedereen het! Eerst wat theorie over aanmeren in box of sluis, dan oefenen met lijn beleggen, enkele nuttige knopen en we gaan echt lijnwerpen! Een must voor iedere scheepsmaat (want de schipper kan het al ?)   

  

14. De Draaideur-vertrekker. Saskia Hocks 

Hoe doe je dat eigenlijk, vertrekken voor een echt lange zeilreis? Wouter en Saskia deden dat al drie keer, zij weten er intussen alles van. Ze vertellen over wat zij hebben gedaan om te kunnen vertrekken, wat er toch nog mis kan gaan en zij nemen ze je mee op de mooiste stukken van hun reizen: Suriname, de Caribische eilanden, Amerika en de Azoren. 

  

15. Varen over de wadden. Peter Katsman 

Maak kennis met de mogelijkheden en speciale charmes van een vaargebied, waar de getijden regeren en niet de klok. Een gebied wat niet voor niets het predicaat Werelderfgoed heeft gekregen. Waar de mogelijkheden voor ondiepe schepen vele malen groter zijn, dan de kaart aangeeft. Peter Katsman belicht facetten van het varen over wantijen, droogvallen en getijdehavens. 

  

16. Varen op tij met QuickTide van Nautin. Ad Krom 

De QuickTide app is van en voor zeilers, Toerzeilers hebben recht op gratis gebruik via www.nautin.nl. Wanneer kun je ondieptes passeren of droogvallen en loskomen met actuele waterstanden, wat de is actuele positie van boeien etc. Welke bronnen gebruikt QT, wat kun je ermee? Een workshop mét oefeningen, voor wie op de Nederlands/Duitse wadden wil gaan varen of buiten de betonde routes. Neem gerust een eigen PC of tablet mee!   

  

17. De Med in vier jaar, heen en terug. Henk Kooi 

Een reis van vier jaar: over de Middellandse zee en terug naar Nederland. Uitrusting, routeplanning, weersvoorspellingen, bemanning vinden, ankeren, overwinteren en het thuisfront. Een overweldigende ervaring én een heerlijk avontuur. 

  

18. Basisnavigatie blok 3-van-3. Joost van Hoof  (maximaal 25 deelnemers)  

In dit laatste blok maak je zelf een “papieren” vaartocht waarin al het geleerde uit 1 en 2 terugkomt. We gaan nu ook kort in op het gebruik van een GPS. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 12, apart inschrijven is niet mogelijk.) 

  

19. Marifonie met DSC. Klaas Dusseljee, Douwe Terpstra (1e groep, 10 deelnemers) 

Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel. Klaas en Douwe geven hier een korte versie van de cursus die zij vaker verzorgen.  (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 19 is identiek aan nr. 29.) 

  

20. EHBO aan boord, theorie. Irene van Soest, Thimo van der Hoorn 

EHBO en medische problemen vragen aan boord een eigen benadering: een ambulance kan niet (snel genoeg) in de buurt komen bij zaken als onderkoeling, dehydratie, brandwonden, botbreuken of bloedingen. Irene van Soest en Thimo van der Hoorn zijn ambulanceverpleegkundigen én Toerzeilers, die hun medische professie graag met ons delen. Via de website www.itsmedical.nl verzorgen zij een EHBO-tas voor de watersport, met speciale stroomdiagrammen voor medische noodsituaties.  

 
21Meteo voor watersporters.  Henk Huizinga (per abuis is deze tekst weggevallen in de brochure, waarvoor excuses)
Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid van een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting.. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatie bronnen: weerkaarten of GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van  www.ziltmeteo.nl
  

22. Via UK naar Kanaaleilanden en terug. Willem van Oosterom 

In deze lezing neemt Willem u mee vanuit Nederland, via de Engelse kust naar de Kanaaleilanden: een prachtige vakantie-bestemming. Dan via de Franse en Belgische kust terug naar Nederland. Onderweg doet hij een aantal bijzondere bestemmingen aan. Hij deelt zijn belevenissen en ervaringen met u tijdens deze lezing. 

  

23. De Noorse Riviera en Denemarken. Michiel Eijsvogel 

Verslag van deze vierweekse groepstocht naar Mandal en de vele eilandjes in Zuid-Noorwegen, direct of via Thyboron (Denemarken), over het Skagerrak, door het Limfjord, langs het vulkanische klifeiland Fur en terug naar Vlieland via de Duitse Wadden weer terug.   

  

24. Stroom en getij, blok 1-van-2. Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 30, apart inschrijven is niet mogelijk.) 

  

25. Engelse Oostkust en rivieren. Michiel Eijsvogel 

Een vaargebied met ‘glorious mud’, grindbanken, sterke getijden en prachtige rivierhavens. Voor veel toerzeilers de stap die komt na hun eerste overtocht Lowestoft, dit gebied is een geliefde bestemming. Michiel Eijsvogel vertelt uit rijke ervaring met Orwell, Blackwater, Deben en de Thames-monding.  

  

26. EHBO aan boord, praktijk oefenenIrene van Soest, Thimo van der Hoorn 

Uitleg over EHBO-werkwijzen aan boord, het gebruik van de hulpmiddelen op open water, de beste volgorde van je acties: eerste hulp, stabiliseren, verzorgen. Oefenen van reanimatie en stabiele zijligging. Deze tweede workshop sluit als verdieping aan op blok 15, maar kan ook los gevolgd worden  

  
27. Watervogels herkennen. Marijke Langhorst 

Jas aan, we gaan naar buiten! Bij het hotel aan de oever en op het water leven veel vogels. In deze workshop ga je ze ontdekken, samen met toerzeilster en IVN-natuurgids Marijke en andere ervaren vogelaars die uitleg geven. Vanaf het buitenterras aan het water maken we langs het strand een wandeling naar de vogel-kijkhut. Welke wintergasten vertonen zich? Neem je eigen verrekijker mee, want veel vogels zitten dan wat verder weg op het water!  

  

28. Materiaalkeuze bij het tuigen. Auke de Groot  

Stagen, lijnen, beslag en blokken: moderne materialen maken nieuwe keuzes mogelijk. Wat kun je zelf doen? Dyneema of polyester, de keus voor je lopend want; juist afgestemd op gebruik en beslag. Onderhoud aan je tuigage: waarop te letten? Vragen staat vrij in gesprek met de mannen van tuigerij De Groot uit Stavoren, zie www.mdegroot.com 

  

29. Marifonie met DSC. Klaas Dusseljee, Douwe Terpstra (maximaal 10 deelnemers) 

Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel. Klaas en Douwe geven hier een korte versie van de cursus die zij vaker verzorgen. (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 19 is identiek aan nr. 29.) 

  

30. Stroom en getij, blok 2-van-2. Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers) 

Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 24, apart inschrijven is niet mogelijk.) 

  

31. Opstappers aan boord. Jur Pels met de Bemanningsbank 

Nieuw volk op de boot: hoe is dat voor schipper en opstapper? Kennismaking, samenwerking, rolverdeling, leren en genieten, ook als het even niet vanzelf gaat. Meevaren om een andere boot of een ander vaargebied te leren kennen, om samen grenzen te verkennen. Zonder eigen boot toch zeilen, de kosten en moeite van de tocht delen. Hoe doe je dat met waardering na afloop? De Bemanningsbank spreekt uit eigen ervaring, met veel ruimte voor gesprek. Voor schippers én a.s. opstappers!  

  

32.   Klein maar fijn.  Wijnand ten Berge en Inge Nagtegaal 

Een zeilboot onder de 8 meter heeft z'n voordelen. Je kan er mee terecht op kleiner of ondieper water en zet je je zeilboot op een boottrailer, dan is vaarwater in binnen- en buitenland binnen handbereik. Overweeg je de overstap van een grotere boot naar een kleiner schip of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? In onze workshop vertellen we je graag over de voor- en de nadelen van een zeilboot onder de 8 meter. 
  
Programma 

Dit congresweekend omvat vier dagdelen: zaterdagmorgen, -middag en -avond en zondagmorgen. Overdag zijn er in totaal vijf rondes met telkens zes (of zeven) workshops tegelijk, van elk 90 minuten. Op het inschrijf-formulier op het evenementendeel van de Toerzeilers website staan deze blokken ook vermeld.  

  • Noteer daar s.v.p. bij de inschrijving voor elke ronde zowel uw 1e als uw 2e voorkeur. 

Zaterdag 25 januari 2020 

09.00           Check-inHotel, registratie

10.30-12.00 Eerste ronde workshops 

12.30           Lunch

13.30-15.00 Tweede ronde workshops

15.00           Theepauze 

15.30-17.00 Derde ronde workshops 

17.00           Bar open  

18.30           Diner

20.30-21.45 Lezing Paul Hanraets 

21.45- ??     Samen zijn rond de bar  

  
Zondag 26 januari 2020

07.30           Ontbijt en kamer ontruimen, Check-out Hotel 
09.30-11.00 Vierde ronde workshops
11.00           Koffiepauze 
11.30-13.00 Vijfde ronde workshops 
13.00           Lunch (op vertoon van uw badge)
  
Zondagmiddag bent u welkom bij de Jaarmarkt en de
presentatie van vakantietochten, open tot 17.00 uur voor alle Toerzeilers. 

  
Zaterdagavondprogramma:

  

Presentatie: Wereldreizen, nu zonder eigen kiel - Paul Hanraets

  

We smullen allemaal van verhalen over zeiltochten naar exotische gebieden, wereldomzeilingen en andere ver weg avonturen. Niet iedereen heeft de ambitie om zelf ook zo'n avontuur te beleven. Anderen parkeren het als een onbereikbaar doel door de praktische beperkingen van het dagelijks leven met werk en beschikbare vakantiedagen. Daarnaast speelt vaak ook het gebrek aan een geschikte boot een rol plus de noodzakelijke kennis en ervaring om zelf zo'n tocht te organiseren. 

    

Paul Hanraets is een zeezeiler die voor het grote avontuur gaat en als opstapper meevaart op schepen variërend van normale zeiljachten tot tall ships. In het avondprogramma neemt hij u mee op zijn tochten langs Kaap Hoorn naar Antarctica, door de overweldigende natuur van Alaska, het adembenemende Spitsbergen en de uitgestrektheid van Groenland. Krijgt u na dit verhaal zelf de kriebels, dan kunt u rekenen op voldoende tips. 

    

Om u alvast in te lezen kunt u zijn reisverhalen vinden in o.a. Zilt 126 / 129 / 137 / 151 en wat langer geleden in ons eigen Toerzeilen-magazine. 

Terug naar het overzicht
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?