Routeplanning met ondersteuning van de computersoftware qtVlm 2020 - Programma
Volgens welke koers vaar je het beste naar een tamelijk ver gelegen bestemming wanneer je optimaal rekening wilt houden met wind en stroming?
  • Dat is de vraag die opkomt wanneer je op de weerkaart ziet dat de wind vandaag west, maar in de loop van de dag wat naar het noorden en morgen weer terugdraait naar het zuidwesten.
  • En hoe gebruik je de getijdestroming daarbij optimaal?
  • En is het handig om nog even te wachten of om onmiddellijk te vertrekken? 
Het beste antwoord krijg je van qtVlm, routeringssoftware die zowel op een Windows- als Applecomputer draait.
QtVlm is software die gebruik maakt van gribfiles met weergegevens en van digitale stromingsgegevens.
Aan de hand van de door jou gewenste bestemming, de weer- en stromingsgegevens en het gewenste tijdstip van vertrek, berekent de software de route die je het beste naar jouw bestemming kunt varen.  

Om handigheid te krijgen in de toepassing ervan, organiseert De Toerzeilers een workshop over routeplanning voor een wat langere dagtrip of een reisje van een paar dagen, ondersteund door middel van qtVlm, gegeven door Ruud Kattenberg, bekend van het voormalige online-tijdschrift Zilt. Ruud is zeer ervaren met de toepassing van qtVlm en geeft met enige regelmaat deze workshop.  

Tijdens de workshop is het de bedoeling dat je op je eigen laptop meedoet. Dus laptop met een voldoende lang snoer meenemen! 

Even wat tips:  
- Aan de workshop kunnen zeilers met zowel een Windows- als een Apple-computer deelnemen.  
- Op de computer moet bij voorkeur een recent operating system als Win-dows 10 of OSX zijn geïnstalleerd. Oudere operating systems kunnen voor problemen zorgen.
- De software kan door de deelnemers alvast (kosteloos) worden gedown-load via: http://workshop.ziltmeteo.nl/toerzeilers.html

Voorafgaand aan de workshop moet de laatste versie van qtVlm op de computer worden geïnstalleerd. Doe dat een paar weken voor de start van de workshop, want er worden regelmatig updates gepubliceerd. Test of het programma daarna opstart. Je hoeft het niet te kunnen toepassen, want dat is immers het doel van de workshop!

Als deelnemers problemen ondervinden bij de installatie van qtVlm, kunnen zij om hulp vragen door een e-mail te sturen aan workshop@ziltmeteo.nl. Als het probleem niet op die manier kan worden opgelost, kan helaas niet worden deelgenomen.

Tijdens de workshop wordt alleen de computerversie van qtVLm behandeld. Door hun sterk afwijkende bediening en instellingen kan het omgaan met de mobiele apps van qtVlm niet tijdens deze workshop worden aangeleerd.

Elke deelnemer moet tijdens de workshop kunnen beschikken over een po-lair diagram voor zijn eigen boot. Daarin zitten de kenmerken van jouw boot verwerkt. Dit kan desgewenst worden aangevraagd   via:  http://work-shop.ziltmeteo.nl/toerzeilers.html Deze service blijft na afloop van de workshop nog ca. 4 weken actief.

Routeringssoftware vereist enige affiniteit en handigheid met computers en software. Dit betekent niet dat de deelnemers computerexperts hoeven te zijn, maar wel dat zij over voldoende basisvaardigheden moeten beschikken (het aanmaken van mappen of directory's, het opslaan van bestanden, het omgaan met e-mail-attachments, het verbinding maken met een draadloos netwerk etc.).   

Tijdens de workshop kunnen er geen computerproblemen worden opgelost of basisvaardigheden worden aangeleerd. Als zich problemen op dat gebied voordoen, zal de betreffende deelnemer worden gevraagd om mee te kijken met zijn buurman.

Na afloop van de workshop kunnen de meest belangrijke onderdelen worden teruggekeken in video's op de website.
Aansprakelijkheid: Uitsluiting volgens artikel 33 van het Huishoudelijk Reglement. Hier leest u de DISCLAIMER.
Terug naar het overzicht
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?