Rally naar Londen Opstappers 2019 - Programma


 

Rally naar Londen Hemelvaart 2019. 

Londen is uiteraard een zeer populaire bestemming en staat bij veel zeilers op het verlanglijstje.  Deze rally is voor de meer ervaren zeezeilers, want de tocht vanuit Nederland naar Queenborough, de eerste aanloophaven, is minimaal 140 mijl, omvat een oversteek van het Kanaal, en daarna de aanloop van de Thamesdelta. 

Algemeen  
 
De organisatie omvat de volgende onderdelen:  
 
• Lange termijn voorbereiding in maart  
• Vertrekkersavond  
• Palaver in haven van vertrek  
• Marifoon contact onderweg  
• Tochttelefoon  
• Terugtocht  
 
Voorbereidingsmiddag  
 
Op een zondagmiddag in maart is er centraal in Nederland de algemene voorbereidingsmiddag. Zie voor data en tijdstippen en locatie de evenementen kalender.  
Tijdens die middag wordt Uiterton voorgesteld en zal de lange termijn voorbereiding voor een overtocht worden doorgesproken zowel voor de tocht naar Londen als voor de ander bestemmingen.  
Een gastspreker vult het verdere programma aan.  
 
Vertrekkersavond  
 
Voor diegene die zich voor de tocht hebben ingeschreven, wordt er een vertrekkersavond georganiseerd. We organiseren deze avond ongeveer twee weken voor het begin van de tocht, ergens centraal in Nederland. Hier worden de oversteek en de aanloophavens en uiteraard de eindbestemming besproken. Verder wordt de organisatie uitgelegd , net als het idee achter de verdeling in groepen met groepsleiders en de tochttelefoon. Daarnaast wordt er nog kort ingaan op de tochtvoorbereiding in zijn algemeen. Er blijft voldoende tijd over voor onderlinge kennismaking en voor het maken van afspraken (waar en wanneer ontmoeten we elkaar). Ook kunnen de schipper en eventuele opstappers elkaar (weer) ontmoeten. Eigenlijk wordt van alle deelnemers verwacht dat ze deze avond aanwezig zijn.  
 
Karakter van de tocht  
 
De bestemming in Londen is de jachthaven St.Katharine's Dock, vlak voor Tower Bridge, aan de River Thames.  (www.skdocks.co.uk).  

                                                           
 
We hebben op de heenreis een tijstop gepland in Queenborough. Daar zal het mogelijk zijn voor de schepen van de verschillende vertrekhavens te verzamelen, even bij te slapen, en gezamenlijk met de stroom mee de laatste 35 mijl de Thames op te varen.  
De afstanden tot Queenborough vanuit Nederland zijn:  
 
Roompot    - 130mijl, koers W  
Stellendam - 140 mijl, koers WZW.  
IJmuiden    - 170 mijl, koers WZW.  
Den Helder - 190 mijl, koers ZW.  
 
De gegeven afstanden gaan uit van de meest directe routes, opkruisen kan de tocht aanmerkelijk langer maken.  

Waarschijnlijk vertrekt de groep uit Zuid Nederland gezamenlijk vanuit Roompot.  
De groepsstarts voor de oversteek zijn op vrijdagochtend, maar individueel kan ook eerder of later worden gestart.  
 
Prestatietocht  
 
Het prestatiekarakter van de rally zit in de oversteek van het Kanaal en de aanloop van de Thames. Het is een tocht waarbij uit het zicht van de kust en ’s nachts moet worden gevaren. Onder gunstige omstandigheden duurt de rechtstreekse oversteek voor een toerjacht minimaal 24 uur bij vertrek vanuit Roompot, Bij vertrek vanuit IJmuiden of Den Helder ben je minimaal 30 uur onderweg.  
 
Met lichte wind en/of tegenwind kan de duur van de overtocht gemakkelijk oplopen. Het gebruik van de motor is overigens toegestaan. De tocht wordt gevaren in mei en het kan in de nacht behoorlijk koud zijn op zee,. Het aantal mogelijke vluchthavens is beperkt. "In geslingerd" zijn is van belang. Probeer één of meer weekeinden vooraf op zee te varen. Met nieuwe bemanning of met opstappers is een proefweekend aan te raden. Een goede mogelijkheid hiervoor vindt u in het evenementenbulletin van onze vereniging.  
 
Deze tocht is bedoeld voor de min of meer ervaren zeezeilers; ervaring met oversteken, naar bijv. Lowestoft, is een pré, geen dwingende voorwaarde. Minimaal ervaring met het zeilen in de kustwateren wordt wel verwacht.  
 
Eigen verantwoordelijkheid  
 
De beslissing om al dan niet uit te varen, of nog enkele uren of een dag te wachten, uit te wijken naar een vluchthaven of om terug te gaan ligt bij elke deelnemer persoonlijk. Een ieder vaart geheel voor eigen risico en verantwoordelijkheid. U bent schipper op uw eigen schip! Hulp bieden op zee aan andere deelnemers is immers vaak moeilijk tot onmogelijk. Ook bij een groepsstart is er geen sprake van een "begeleide" tocht, al is, zeker op de eerste helft, onderling marifooncontact mogelijk. Dat kan een morele steun betekenen bij vermoeidheid en/of zeeziekte, maar kan ook omgekeerd werken als anderen melden af te haken. 
 

Voor meer informatie over Uiterton tochten 

https://www.toerzeilers.nl/zeilen/uiterton/item/269-londen 

 
 

Terug naar het overzicht
 
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?