WINTERWEEKEND 2019 - Programma

Met dit weekend willen we in een ontspannen sfeer kennis en ervaring overdragen op het gebied van zeemanschap, navigatie, techniek en vakantiebestemmingen.
Dit gebeurt zoveel mogelijk voor en door leden van de vereniging. Daarnaast is het weekend bedoeld om de contacten tussen de leden te bevorderen.

Op zondagmiddag gaat het programma over in een brede informatiemarkt, ook voor leden die niet aan het weekend deelnemen.
Het Winterweekend is verdeeld in 30 lesblokken (namelijk vijf keer zes tegelijk), waaruit u bij de inschrijving een keuze maakt.

Door het kiezen van uw voorkeursblokken stelt u dus uw eigen programma voor het weekend samen. Geef altijd uw tweede voorkeur op! Het lukt de organisatie bijna altijd deze voorkeuren te volgen. Gelet op het kennismakingsdoel van het weekend kunt u slechts voor het gehele programma inclusief de overnachting inschrijven. De capaciteit van de workshops laat bovendien niet toe dat we veel meer bezoekers toelaten dan er hotelkamers zijn, want dan zouden de groepen te groot worden.

Locatie: Postillion Hotel Nulde,  Strandboulevard 3,  3882 RN Putten.
Aankomst: Zaterdag 26 januari tussen 9.30 en 10.00 uur.
Kosten: € 125,- per persoon

De blokken:
 
1.             Voorbereiding meerdaagse tochten.     Marjolein Brandt
Langer dan 24 uur op zee vergt goede voorbereiding en tochtplanning. Wat kun je daar verwachten, hoe bereid je je voor op een weersomslag, welke eisen stelt dit aan uitrusting en bemanning? Marjolein vertelt aan de hand van haar ervaring met de ‘Driehoek Noordzee’: via de Orkneys naar Noorwegen en terug naar Nederland.
 
2.             Manoeuvreren op de motor.                   Martine van de Veen
Het aanleggen in een onbekende haven met harde wind kan stressvol zijn. Tijdens deze presentatie met film worden verschillende situaties behandeld, om de juiste keuze te maken om uw schip beheerst aan te leggen of af te varen. Door de controle vaart u niet alleen veiliger, maar ook met meer voldoening en plezier. Martine van de Veen is de vrouw achter www.bootmeester.nl en schreef een veelgebruikt instructieboek over manoeuvreren dat dit jaar opnieuw is uitgegeven.  
 
3.             Opstappers aan boord.                            Jur Pels met de Bemanningsbank
Nieuw volk op de boot: hoe is dat voor schipper en opstapper? Kennismaking, samenwerking, rolverdeling, leren en genieten, ook als het even niet vanzelf gaat. Meevaren om een andere boot of een ander vaargebied te leren kennen, om samen grenzen te verkennen. Zonder eigen boot toch zeilen, de kosten en moeite van de tocht delen. Hoe doe je dat met waardering na afloop? De bemanningsbank spreekt uit eigen ervaring, met veel ruimte voor gesprek. Voor schippers én a.s. opstappers!
 
4.             Elektra aan boord (theorie).                   Ernst Rollfs of Roelofs            (maximaal 20 deelnemers)
Uitval van elektra aan boord, te lage accuspanning, apparatuur die hapert: wie kent ze niet? Betrouwbare stroom is een basis voor het leven aan boord. Problemen voorkomen en zelf verhelpen hoort erbij. Deze workshop gaat over de accu, de laadmogelijkheden, de bekabeling en zet alle stroomverbruikers op een rijtje. De theorie geeft begrip van uw installatie en hoe die er uit hoort te zien.
 
5.             Dieselmotor Theorie.                               Bert de Jong            (maximaal 25 deelnemers)
De hulpmotor lijkt op zeiljachten minder belangrijk dan het tuig, maar is voor veiligheid en comfort toch wezenlijk. Om problemen te voorkomen en te verhelpen is basiskennis nodig van de werking en van wat een gewone gebruiker zelf kan doen. Met een opengewerkte dieselmotor erbij geeft onze techniekdocent die uitleg.
 
6.             Basisnavigatie blok 1-van-3.                  Joost van Hoof        (maximaal 25 deelnemers)
Een korte basiscursus navigatie voor wie ermee begint of kennis wil opfrissen. In het eerste blok behandelen we de hydrografische kaart: wat staat er op, hoe zet je een koers uit en hoe bepaal je de afstand. Weinig theorie, veel oefenen met praktijk. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Inschrijven is alleen mogelijk voor drie blokken samen, met workshop 12 en 18)
 
7.             Man Over Boord op zeilboten.                Marjolein Brandt
Man Overboord! Wat nu? En wat later, schuldbewust: hadden we dit kunnen voorkomen? Je kunt het risico nooit geheel uitsluiten maar er wel beter mee omgaan. Zoals bedenken hoe je iemand weer terug aan boord krijgt op een zeiljacht. Uitrusting, materialen, werkwijzen aan boord, ervaringen: dit is basisstof voor Toerzeilers.
 
8.             Zeil en zeiltrim.                                       Jan Miedema    
Ze zijn telkens uniek door ons eigen gebruik, het ontwerp en het gebruikte materiaal: de zeilen van een boot. Hoe trim je ze het best, wat voor onderhoud vragen ze, waar let je op bij een opdracht voor nieuwe, welke ontwikkeling is er nu weer? Al bijna een klassieker in dit weekend: uitleg door zeilmaker Jan Miedema  van www.miedemasails.nl
 
9.             Handig aan boord.                                   Ids Witteveen
Niet alleen de wind kan tegen zitten. Soms is het ook het materiaal dat het begeeft waardoor we voor uitdagingen worden gesteld. Als we dan met behulp van een plan B toch (voorlopig) veilig verder kunnen, is dat uitermate bevredigend. In dit blok bespreken we samen tips en trucs, hoe en met welke materialen we door improvisatie problemen de baas kunnen of hoe we ze kunnen voorkomen.

10.           Elektra aan boord (praktijk).                 Ernst Rollfs of Roelofs            (maximaal 20 deelnemers)
Na blok 1, nu de praktijk. Uitbreiding met nieuwe apparatuur: is de bestaande installatie nog geschikt? Overstappen naar 24 Volt? Kabels dik genoeg? Dit tweede deel brengt de theorie van het eerste in de praktijk. Rekenen aan kabeldiktes en accu-capaciteit. Spanningsverliezen door overgangsweerstanden (corrosie). Praktische tips voor het installeren en onderhouden van uw boordnet.
 
11.           Dieselmotor Praktijk.                             Bert de Jong            (maximaal 20 deelnemers )
Voor wie meer wil weten over het zelf verhelpen van storingen en het zelf verzorgen van onderhoud in zomer en winter, bevelen wij dit blok met techniekdocent Bert de Jong aan. Basiskennis wordt hier verondersteld (zie workshop 5). Daarna zult u met meer kennis en vertrouwen aan uw eigen motor kunnen sleutelen.
 
12.           Basis navigatie blok 2-van-3.                Joost van Hoof        (maximaal 25 deelnemers) 
Dit tweede blok gaat verder in op de beginselen uit het startblok en leert u echt navigeren op de kaart. Hierbij komen de betonning en het kompas aan bod. Hoe ga je van een grondkoers naar een kompaskoers en andersom. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 18, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
13.           Lijn werpen op het voordek.                  Jur Pels
Met harde dwarswind de box in, jij staat voorop klaar om het landvast aan de hoge wal te krijgen. Van drie meter werp je in één keer om de bolder! Applaus aan wal en een hondsdankbare schipper. Met wat oefening kan iedereen het! Eerst wat theorie over aanmeren in box of sluis, dan oefenen met enkele nuttige knopen en we gaan echt lijnwerpen! Een must voor iedere scheepsmaat (want de schipper kan het al ?) 
 
14.           De charmes van het Oostelijk Wad.       Peter Katsman
Maak kennis met de mogelijkheden en speciale charmes van een vaargebied, waar de getijden regeren en niet de klok. Een gebied wat niet voor niets het predicaat Werelderfgoed heeft gekregen. Waar de mogelijkheden voor ondiepe schepen vele malen groter zijn, dan de kaart aangeeft. Peter Katsman belicht facetten van het varen over wantijen, droogvallen en getijdehavens.
               
15.           EHBO aan boord, theorie.                       Irene van Soest, Thimo van der Hoorn
EHBO en medische problemen vragen aan boord een eigen benadering: een ambulance kan niet (snel genoeg) in de buurt komen bij zaken als onderkoeling, dehydratatie, brandwonden, botbreuk of bloedingen. Irene van Soest en Thimo van der Hoorn zijn beide ambulance-verpleegkundige én Toerzeilers, die hun medische professie graag met ons delen. Als It’s Medical verzorgen zij een EHBO tas voor de watersport, met speciale stroomdiagrammen voor medische noodsituaties. 
 
16.           Trailersailing.                                        Inge Nagtegaal
Met een trailerbare boot ben je heel snel op totaal ander vaarwater, in binnen- en buitenland. De Friese meren, de Zeeuwse stromen, Limburg of de Waddenzee, maar ook de Deense of Duitse delen van de Oostzee zijn binnen een dag rijden bereikbaar. De Middellandse Zee bereik je binnen enkele dagen, gewoon over de weg met gestreken mast. En wat denk je van de Frans Atlantische kust? De Commissie Trailersailers vertelt uit haar rijke ervaring met het - veilig - traileren van je boot en de diverse bestemmingen.
 
17.           De Med in vier jaar, heen en terug.       Henk Kooi
Een reis van vier jaar: de Middellandse zee en terug naar Nederland. Routeplanning, bemanning vinden, ankeren, overwinteren en het thuisfront. Een overweldigende ervaring én een heerlijk avontuur.
 
18.           Basisnavigatie blok 3-van-3.                Joost van Hoof  (maximaal 25 deelnemers)         
In dit laatste blok maak je zelf een “papieren” vaartocht waarin al het geleerde uit 1 en 2 terugkomt. We gaan nu ook kort in op het gebruik van een GPS. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 12, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
19.           Retour Limfjord zee/wad.                     Corrie Kroeze en Patricia Brackel
In één traject van 48 uur van Terschelling naar Thyboron (Dk), toeren door het Limfjord en dan eiland-hoppend langs de Deense en Duitse wadden terug. Open zee, binnenwater en waddenvaren binnen één vakantie! Corrie en Patricia geven hun nautische en toeristische ervaring uit een groepsvakantietocht van de Toerzeilers.   
 
20.       EHBO aan boord, praktijk  oefenen           Irene van Soest , Thimo van der Hoorn
Uitleg over EHBO-werkwijzen aan boord, het gebruik van de hulpmiddelen op open water, de beste volgorde van je acties: eerste hulp, stabiliseren, verzorgen. Oefenen van reanimatie en stabiele zijligging.  Deze tweede workshop sluit als verdieping aan op blok 15, maar kan ook los gevolgd worden.
 
21.           Meteo voor watersporters.                    Henk Huizinga
Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid van een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting.. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatie bronnen: weerkaarten of GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl
 
22.           Naar Kanaaleilanden en via UK terug    Willem van Oosterom
In deze lezing neemt Willem u mee vanuit Nederland, via de Belgische en Franse kust naar de Kanaaleilanden: een prachtige vakantiebestemming. Dan de oversteek naar Engeland en via de zuidkust terug naar Nederland. Onderweg doet hij een aantal bijzondere bestemmingen aan. Hier geeft hij de ervaringen uit deze bijzondere tocht.
 
23.           De Noorse Riviera en Denemarken       Michiel Eijsvogel
Verslag van deze vierweekse groepstocht naar Mandal en de vele eilandjes in Zuid-Noorwegen, direct of via Thyboron (Denemarken), over het Skagerrak, door het Limfjord, langs het vulkanische klifeiland Fur en terug naar Vlieland via de Duitse Wadden weer terug.  
 
24.           Stroom en getij, blok 1-van-2.              Joost van Hoof        (maximaal 25 deelnemers)
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 30, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
25.           Engelse Oostkust en rivieren.                Michiel Eijsvogel    
Een vaargebied met ‘glorious mud’, grintbanken, sterke getijden en prachtige rivierhavens. Voor veel toerzeilers de stap die komt na hun eerste overtocht Lowestoft, dit gebied is een geliefde bestemming. Michiel Eijsvogel vertelt uit rijke ervaring met Orwell, Blackwater, Deben en de Thames-monding.
 
26.           Nautische website Nautin.                    Ad Krom
Nautin is een vrijwilligersgroep die nautische informatie voor de pleziervaart ontsluit. Leden van de Toerzeilers hebben gratis recht op toegang tot dit portaal: www.nautin.nl. Uitleg over download van recente boeienbestanden, het getijdeprogramma Quicktide,  waterdieptes ophalen, vaarweginfo, handleidingen en meer. Neem gerust een eigen PC of tablet mee! 
 
27.           Watervogels herkennen.                       Marijke  Langhorst
Jas aan, we gaan naar buiten! Bij het hotel aan de oever en op het water leven veel vogels. In deze workshop ga je ze ontdekken, samen met toerzeilster en IVN-natuurgids Marijke en andere ervaren vogelaars die uitleg geven. Vanaf het buitenterras aan het water maken we langs het strand een wandeling naar de vogel-kijkhut. Welke wintergasten vertonen zich? Neem je eigen verrekijker mee, want veel vogels zitten dan wat verder weg op het water! 
 
28.           Werken met moderne lijnen.                 Auke de Groot
Zelf een oogsplits maken in driestrengs touw: nostalgie? Wat kun je nog zelf doen met  modern gevlochten lijnen? Mantels of kernen van dyneema of polyester, de materiaalkeus voor je staand en lopend want: waarop te letten? Vragen staat vrij in gesprek met de mannen van tuigerij De Groot uit Stavoren, zie www.mdegroot.com.
 
29.           Marifonie met DSC.                                 Klaas Dusseljee, Douwe Terpstra (maximaal 10 deelnemers)
Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel. Klaas en Douwe geven hier een korte versie van de cursus die zij vaker verzorgen.
 
30.           Stroom en getij, blok 2-van-2.               Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers)
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 24, apart inschrijven is niet mogelijk.)

Programma

Het weekend omvat vijf dagdelen: zaterdagmorgen, -middag en -avond en zondagmorgen en -middag.
Overdag zijn er telkens zes lesblokken tegelijk van elk 90 minuten.
Op het inschrijfformulier op de Toerzeilers website staan deze blokken om uw 1e en 2e voorkeur aan te geven.
 
Zaterdag                                          
09.30-10.00    aankomst, registratie               
10.30-12.00    eerste ronde blok 1-6
12.30-13.30    lunch                               
13.30-15.00    tweede ronde blok 7-12       
15.00-15.30    theepauze                
15.30-17.00    derde ronde blok 13-18   
17.00              bar open
18.30-20.15    diner
20.30-21.45    lezing
22.00              informeel samenzijn in de bar

Zondag 
07.30-09.30    ontbijt en kamer ontruimen
09.30-11.00    vierde ronde blok 19-24
11.00-11.30    koffiepauze
11.30-13.00    vijfde ronde blok 25-30
13.00              lunch
13.30-17.00    jaarmarkt

Zaterdagavondprogramma: Een droom die uitkwam rond de Atlantische oceaan 

 
Op de donkere, koude zaterdagavond stappen we aan boord van de Trintella 38  “Antares” en zeilen met haar bemanning mee naar warme oorden. Van het tropisch regenwoud in Suriname, via de kleuren en muziek van de Carieb naar de overweldigende grootsheid van New York. Hedda, Walewijn en Quirijn (3 jaar bij vertrek) zwierven in de periode 2014 - 2017 rond de Atlantische Oceaan. Een tocht waarvoor de kiem ontsprong tijdens net zo’n Toerzeilers-weekend-avond als deze op zijn beurt weer kan worden…
Geïnspireerd door hun verhaal, maar twijfels hoe je droom te verwezenlijken? Hedda en Walewijn eindigen hun droomverhaal met tips voor wie hen hierin wil volgen.
 
Oh ja, voor wie alvast wil snuffelen, kijk eens op hun mooie website: antaresopreis.blogspot.com
 

Terug naar het overzicht
 
Mijn Toerzeilers
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?
Aanmelden als lid