AFGELAST: Winterweekend 2022 - Programma


Het Winterweekend is verdeeld in 27 lesblokken, waaruit u bij de inschrijving een keuze maakt.

Locatie: Postillion Hotel Nulde,  Strandboulevard 3,  3882 RN Putten.
Aankomst: Zaterdag tussen 9.30 en 10.00 uur.

De blokken:
  

 
1.             Basisnavigatie blok 1-van-3                                Joost van Hoof       (maximaal 25 deelnemers)
Een korte basiscursus navigatie voor wie ermee begint of kennis wil opfrissen. In het eerste blok behandelen we de hydrografische kaart: wat staat erop, hoe zet je een koers uit en hoe bepaal je de afstand. Weinig theorie, veel oefenen met praktijk. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Inschrijven is alleen mogelijk voor drie blokken samen, met workshop 6 en 12)
 
2.             Voorbereiding meerdaagse tochten                     Marjolein Brandt
Langer dan 24 uur op zee vergt goede voorbereiding en tochtplanning. Wat kun je daar verwachten, hoe bereid je je voor op een weersomslag, welke eisen stelt dit aan uitrusting en bemanning? Marjolein vertelt hierover aan de hand van haar ervaring met de ‘Driehoek Noordzee’: via de Orkneys naar Noorwegen en terug naar Nederland.
 
 
3.             Lichtweer zeilen: IJzeren zeil of lekker zeilen    Aernoudt Bottemanne
Hoe maak je zo min mogelijk gebruik van je 'ijzeren zeil' bij weinig wind? In deze (interactieve) workshop komen niet alleen alle soorten lichtweer zeilen aan bod, maar ook handige tips & tricks uit de praktijk over hoe deze optimaal te gebruiken. Daarnaast is er aandacht voor low-budget creatieve oplossingen voor elke toerzeiler!
               
4.             Elektra aan boord (theorie)                                Ernst Rollfs of Roelofs            (maximaal 20 deelnemers)
Uitval van elektra aan boord, te lage accuspanning, apparatuur die hapert: wie kent ze niet? Betrouwbare stroom is een basis voor het leven aan boord. Problemen voorkomen en zelf verhelpen hoort erbij. Deze workshop gaat over de accu, de laadmogelijkheden, de bekabeling en zet alle stroomverbruikers op een rijtje. De theorie geeft begrip van uw installatie en hoe die er uit hoort te zien.
 
5.             Dieselmotor Theorie                                            Bert de Jong en Rob Crena de Iongh    (maximaal 25 deelnemers)
De hulpmotor lijkt op zeiljachten minder belangrijk dan het tuig, maar is voor veiligheid en comfort toch wezenlijk. Om problemen te voorkomen en te verhelpen is basiskennis nodig van de werking en van wat een gewone gebruiker zelf kan doen. Met een opengewerkte dieselmotor erbij geeft onze techniekdocent die uitleg.
 
6.             Basis navigatie blok 2-van-3                               Joost van Hoof       (maximaal 25 deelnemers) 
Dit tweede blok gaat verder in op de beginselen uit het startblok en leert u echt navigeren op de kaart. Hierbij komen de betonning en het kompas aan bod. Hoe ga je van een grondkoers naar een kompaskoers en andersom. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 1 en 12, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
7.             Man Over Boord op zeilboten                              Marjolein Brandt
Man overboord! Wat nu? En wat later, schuldbewust: hadden we dit kunnen voorkomen? Je kunt het risico nooit geheel uitsluiten maar je kunt er wel beter mee omgaan. Zoals bedenken hoe je iemand weer terug aan boord krijgt op een zeiljacht. Uitrusting, materialen, werkwijzen aan boord, ervaringen: dit is basisstof voor Toerzeilers.
 
8.             Opstappers aan boord                                          Hein de Natris       
Voor schipper: zeilen met opstappers aan boord.
Voor opstappers: zeilen met een schipper aan boord.
Een interactieve workshop met informatie vanuit beide perspectieven, onder andere gebaseerd op eigen ervaringen en die van andere toerzeilers (o.a. de bemanningsbank).
 
9.             Elektra aan boord (praktijk)                               Ernst Rollfs of Roelofs           (maximaal 20 deelnemers)
Na blok 1 (workshop 4), nu de praktijk. Uitbreiding met nieuwe apparatuur: is de bestaande installatie nog geschikt? Overstappen naar 24 Volt? Kabels dik genoeg? Dit tweede deel brengt de theorie van het eerste in de praktijk. Rekenen aan kabeldiktes en accu-capaciteit. Spanningsverliezen door overgangsweerstanden (corrosie). Praktische tips voor het installeren en onderhouden van uw boordnet.
 
10.           Dieselmotor Praktijk                                           Bert de Jong en Rob Crena de Iongh    (maximaal 20 deelnemers )
Voor wie meer wil weten over het zelf verhelpen van storingen en het zelf verzorgen van onderhoud in zomer en winter, bevelen wij dit blok met techniekdocent Bert de Jong aan. Basiskennis wordt hier verondersteld (zie workshop 5). Daarna zult u met meer kennis en vertrouwen aan uw eigen motor kunnen sleutelen.
 
11.           Open CPN voor navigatie                                     Patrick van Wijland              
Open CPN is een veelgebruikt navigatieprogramma aan boord: gratis, open source, met veel nautische functies, voor diverse kaartsoorten en computers. Patrick vertelt over het gebruik van Open CPN en gaat dieper in op de verschillende kaarten met hun plus- en min-punten. Waar kun je ze vinden voor downloads en hoe kun je ze installeren? Inclusief actuele bestanden met posities van boeien.
 
12.           Basisnavigatie blok 3-van-3                               Joost van Hoof  (maximaal 25 deelnemers)         
In dit laatste blok maak je zelf een “papieren” vaartocht waarin al het geleerde uit 1 en 2 terugkomt. We gaan nu ook kort in op het gebruik van een GPS. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 1 en 6, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
13.           Lijn werpen en schiemanswerk                          Jur Pels
Met harde dwarswind de box in, jij staat voorop klaar om de landvast aan de hoge wal te krijgen. Van drie meter werp je in één keer om de bolder! Applaus aan wal en een hondsdankbare schipper: met wat oefening kan iedereen het! Eerst wat theorie over aanmeren in box of sluis, dan oefenen met lijn beleggen, enkele nuttige knopen en we gaan echt lijnwerpen! Een must voor iedere scheepsmaat (want de schipper kan het al ?) 
 
14.           Losgooien voor onbepaalde tijd                          Joop Venrooy
Aftellen, eindeloos golven tellen. Zicht op een zee van tijd – poen om ‘t te doen – ik neem u mee naar waar de droom begon, naar de dagen tot vertrek deze zomer, naar twijfels, angsten en natuurlijk, de ballen om toch gewoon voor onbepaalde tijd los te gooien. Disclaimer: bevat gevaar uw huis te verkopen, te stranden in romantiek- én dramatiek. Hebt u al die stip op de horizon gezet? Vind uw inspiratie hier.
 
15.           QuickTide app, hulp bij het varen op getijde wateren        Ad Krom
Met een kielboot varen op de ondiepe Nederlandse en Duitse getijdewateren is altijd weer spannend. Zeker als je afwijkt van gebaande paden. Deze app (gratis voor Toerzeilers-leden) geeft actuele getijde informatie en neemt veel rekenwerk uit handen. In deze workshop leer je stap voor stap welke informatie de app geeft. Aan de hand van praktijkopdrachten gaan we een paar tochten voorbereiden. Neem je laptop, telefoon of tablet mee en zet er alvast de QuickTide App op.
 
16.           Varen op het oostelijk wad                                 Peter Katsman
Maak kennis met de mogelijkheden en charme van een vaargebied waar de getijden regeren en niet de klok. Een vaargebied dat vele malen groter is dan de boeien aangeven. Speciaal zal worden ingegaan op de mogelijkheden voor schepen met een maximale diepgang van 1.20 M. De mogelijkheid tot droogvallen voegt nog een extra dimensie toe. 
 
17.           Stroom en getij, blok 1-van-2                             Joost van Hoof       (maximaal 25 deelnemers)
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 23, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
18.           Marifonie met DSC, 1e groep                                Klaas Dusseljee, Douwe Terpstra (10 deelnemers)
Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel. Klaas en Douwe geven hier een korte versie van de cursus die zij vaker verzorgen.  (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 18 is identiek aan nr. 27.)
 
19.           Klein maar fijn                                                     Wijnand ten Berge en Inge Nagtegaal
Een zeilboot onder de 8 meter heeft z'n voordelen. Je kan er mee terecht op kleiner of ondieper water en zet je je zeilboot op een boottrailer, dan is vaarwater in binnen- en buitenland binnen handbereik. Overweeg je de overstap van een grotere boot naar een kleiner schip of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden? In onze workshop vertellen we je graag over de voor- en de nadelen van een zeilboot onder de 8 meter. 
 
20.         Meteo voor watersporters, 1e groep                      Henk Huizinga
Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid van een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatiebronnen: weerkaarten of GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 20 is identiek aan nr. 26)
 
21.           Grote tochten met een kleine boot                       Geert Schuring
Ook met een kleinere boot kun je grote zeilreizen ondernemen: ontspannen, plezierig en veilig. Dat vraagt wel een bewuste manier van varen: vooruitkijken naar de weersontwikkeling, tochtplannen laten meebewegen met de omstandigheden. Geert Schuring toont de praktijk uit zijn tochten naar de Oostzee, door het Göta kanaal en elders. En hij vertelt over de noodzakelijke uitrusting en wat verder handig is op een klein schip, bij hem van 24 voet.
 
22.           De Noorse fjorden                                                Erwin de Rijk
Op zo’n 300 mijl van Vlieland liggen de prachtige fjorden van Noorwegen. Hier kun je zonder gedoe met getij van de prachtige natuur en ontelbare eilandjes genieten. Erwin vertelt over zijn ervaringen vergezeld met mooie foto’s over de oost-, zuid- en westkust van Noorwegen tot Bergen. Ieder gebied heeft zijn eigen karakter en voor- en nadelen. Per gebied zullen deze aan de orde komen. 
 
23.           Stroom en getij, blok 2-van-2                              Joost van Hoof (maximaal 25 deelnemers)
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 17, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
24.           Engelse Oostkust en rivieren                               Hidde Haisma       
Een vaargebied met ‘glorious mud’, grindbanken, sterke getijden en prachtige rivierhavens. Voor veel toerzeilers een geliefde bestemming na hun eerste overtocht. Hidde Haisma vertelt over zijn ervaring van dit prachtige gebied met de rivieren Blyth, Orwell en Deben.
 
25.           Seinebaai en de minder bekende havens            Tom Spierings
Het prachtige vaargebied van Honfleur en overige havens in de Seinebaai. Voor toerzeilers die een stap verder willen dan de Belgische en Nederlandse kust. Een presentatie met veel foto’s en praktische tips over reisplanning, getijdestrategie, weersomstandigheden, haven-info, apparatuur, smartphone-apps, etc.  
 
26.           Meteo voor watersporters                                    Henk Huizinga (2e groep)
Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid van een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting. Er bestaan eigenlijk maar 2 belangrijke informatiebronnen: weerkaarten of GRIB-files. Een workshop door de maker van het wekelijkse Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 20 is identiek aan nr. 26)
               
27.           Marifonie met DSC, 2e groep                                 Klaas Dusseljee, Douwe Terpstra (max 10 deelnemers)
Ervaar hier zelf de meerwaarde van marifoonverkeer met nuttige digitale functies. Wat te doen bij zo’n oproep? Hoe doe je zelf een DSC-oproep? Hoe werkt een noodoproep? Zelf oefenen met werkende DSC-marifoontoestellen op tafel. Klaas en Douwe geven hier een korte versie van de cursus die zij vaker verzorgen. (Dit blok wordt tweemaal verzorgd, nr. 18 is identiek aan nr. 27.) 
 
Programma 

Dit congresweekend omvat vier dagdelen: zaterdagmorgen, -middag en -avond en zondagmorgen. Overdag zijn er in totaal vijf rondes met telkens vijf(of zes) workshops tegelijk, van elk 90 minuten. Op het inschrijf-formulier op het evenementendeel van de Toerzeilers website staan deze blokken ook vermeld.  

  • Noteer daar s.v.p. bij de inschrijving voor elke ronde zowel uw 1e als uw 2e voorkeur. 

Zaterdag 29 januari 2022 

09.00           Check-inHotel, registratie

10.30-12.00 Eerste ronde workshops 

12.30           Lunch

13.30-15.00 Tweede ronde workshops

15.00           Theepauze 

15.30-17.00 Derde ronde workshops 

17.00           Bar open  

18.30           Diner

20.30-21.45 Avondprogramma (zie hieronder) 

21.45- ??     Samen zijn rond de bar  

  
Zondag 30 januari 2022

07.30           Ontbijt en kamer ontruimen, Check-out Hotel 
09.30-11.00 Vierde ronde workshops
11.00           Koffiepauze 
11.30-13.00 Vijfde ronde workshops 
13.00           Lunch (op vertoon van uw badge)
  
Zaterdagavondprogramma:

  

Presentatie: Met zelfbouw houten jachten rond de wereld - Eli van den Broek
 
In 2019 is een nieuwe wereldwijde eenheidsklasse bedacht, de ClassGlobe580. De uitgangspunten zijn: zelfbouw, betaalbaar, hanteerbaar, zeewaardig, beperkt energieverbruik, windvaan. Kortom: het zeilen terug naar de zeiler. Eli vertelt vol passie hoe 170 actieve bouwers hun dromen waarmaken en over het atlantische avontuur welke in 2020 van start is gegaan, alsmede de MiniGlobeRace rond de wereld, die in 2024 van start gaat, waarbij de avonturen van John Guzwell met ‘Trekka’ is de voornaamste inspiratiebron vormden.

Kosten
Het inschrijfgeld bedraagt €135 per persoon op basis van een 2-persoonskamer. Vanwege de coronamaatregelen, is het dit jaar niet mogelijk om met twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, een kamer te delen. In dat geval zult u een eenpersoonskamer krijgen tegen een kleine meerprijs van € 15.
Hiervoor krijgt u: logies en ontbijt, 1 diner en 2 lunches en onbeperkt koffie en thee.
Na inschrijving ontvangt u in januari een mail met een betaalverzoek via IDeal.  Wij adviseren een annuleringsverzekering voor onvoorziene omstandigheden. Indien het evenement door ons wordt geannuleerd krijgt u uiteraard uw geld terug.
 
Indien u ook in de nacht van vrijdag op zaterdag in het hotel wilt overnachten, kunt u dit rechtstreeks bij het hotel reserveren tegen een speciaal tarief. Bel daarvoor met telefoonnummer 0341–35 64 64 of zie www.postillionhotels.com/hotels/postillion-hotel-amersfoort-veluwemeer.
 

Aanmelding en inlichtingen

U schrijft zich in via de Toerzeilers website (www.toerzeilers.nl, ga dan naar “Evenementen”). Hier vindt u hetzelfde blokkenschema en de uitleg van de blokken. De inschrijving geschiedt in volgorde van ontvangst en sluit bij het bereiken van het maximale aantal deelnemers (de capaciteit zal afhangen van de corona-maatregelen in dat weekend.) De inschrijving sluit op 2 januari 2022. Vergeet s.v.p. niet ook uw tweede keuze voor workshops op te geven! Ons mailadres voor inlichtingen is winterweekend@toerzeilers.nl. (We proberen als vrijwilligers snel te antwoorden, maar dat lukt niet altijd dezelfde dag.)
 
De commissie Winterweekend hoopt velen van u te zien in Putten!
Anita Zijderveld, Lodewijk de Haes, Gerard Hartman, Rainier de Groot.
 
Tot ziens bij het WINTERWEEKEND op 29 en 30 januari 2022 !
 
Postillion Hotel Nulde,
Strandboulevard 3
3882 RN  Putten
0341 – 35 64 64

Terug naar het overzicht
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?