WINTERWEEKEND 2018 - Programma

Met dit weekend willen we in een ontspannen sfeer kennis en ervaring overdragen op het gebied van zeemanschap, navigatie, techniek en vakantiebestemmingen.
Dit gebeurt zoveel mogelijk voor en door leden van de vereniging. Daarnaast is het weekend bedoeld om de contacten tussen de leden te bevorderen.

Op zondagmiddag gaat het programma over in een brede informatiemarkt, ook voor leden die niet aan het weekend deelnemen.
Het Winterweekend is verdeeld in 30 lesblokken (namelijk vijf keer zes tegelijk), waaruit u bij de inschrijving een keuze maakt.

Door het kiezen van uw voorkeursblokken stelt u dus uw eigen programma voor het weekend samen. Geef altijd uw tweede voorkeur op! Het lukt de organisatie bijna altijd deze voorkeuren te volgen. Gelet op het kennismakingsdoel van het weekend kunt u slechts voor het gehele programma inclusief de overnachting inschrijven. De capaciteit van de workshops laat bovendien niet toe dat we veel meer bezoekers toelaten dan er hotelkamers zijn, want dan zouden de groepen te groot worden.

Locatie: Postillion Hotel Nulde,  Strandboulevard 3,  3882 RN Putten.
Aankomst: Zaterdag 27 januari tussen 9.30 en 10.00 uur.
Kosten: € 125,- per persoon

De blokken:
 
1.             Voorbereiding meerdaagse tochten.    Marjolein Brandt
Langer dan 24 uur op zee vergt goede voorbereiding en tochtplanning. Wat kun je daar verwachten, hoe bereid je je voor op een weersomslag, welke eisen stelt dit aan uitrusting en bemanning? Marjolein vertelt aan de hand van haar ervaring met de ‘Driehoek Noordzee’: via de Orkneys naar Noorwegen en terug naar Nederland.
 
2.             Manoeuvreren in de sluis.                    Martine van de Veen
Altijd lastig: bij een vreemde haven of sluis aanleggen of wegvaren, zeker met harde wind. Praktische tips voor meerdere manoeuvres: na afloop heeft u meer mogelijkheden om dit met plezier en zonder schade aan boot of ego te doen. Martine is de vrouw achter www.bootmeester.nl en schreef een veelgebruikt  instructieboek over manoeuvreren.  
 
3.             Zeil en zeiltrim                                      Jan Miedema
Telkens uniek door ons eigen gebruik, het ontwerp en het gebruikte materiaal: de zeilen van een boot. Hoe trim je ze het best, wat voor onderhoud vragen ze, waar let je op bij een opdracht voor nieuwe, welke ontwikkeling is er nu weer? Al bijna een klassieker in dit weekend: uitleg door zeilmaker Jan Miedema  van www.miedemasails.nl
 
4.             Elektra aan boord (theorie).                 Ernst Rollfs of Roelofs            (max 20 deelnemers)
Uitval van elektra aan boord, te lage accuspanning, apparatuur die hapert: wie kent ze niet? Betrouwbare stroom is een basis voor het leven aan boord. Problemen voorkomen en zelf verhelpen hoort erbij. Deze workshop gaat over de accu, de laadmogelijkheden, de bekabeling en zet alle stroomverbruikers op een rijtje. De theorie geeft begrip van uw installatie en hoe die er uit hoort te zien.
 
5.             Dieselmotor Theorie.                             Bert de Jong            (max 20 deelnemers)
De hulpmotor lijkt op zeiljachten minder belangrijk dan het tuig, maar is voor veiligheid en comfort toch wezenlijk. Om problemen te voorkomen en te verhelpen is basiskennis nodig van de werking en van wat een gewone gebruiker zelf kan doen. Met een opengewerkte dieselmotor erbij geeft onze techniekdocent die uitleg.
 
6.             Basisnavigatie blok 1.                            Joost van Hoof        (max 20 deelnemers)
Een korte basiscursus navigatie voor wie ermee begint of kennis wil opfrissen. In het eerste blok behandelen we de hydrografische kaart: wat staat er op, hoe zet je een koers uit en hoe bepaal je de afstand. Weinig theorie, veel oefenen met praktijk. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Inschrijven is alleen mogelijk voor drie blokken samen, met workshop 12 en 18)
 
7.             Man Over Boord op zeilboten.                Marjolein Brandt
Man Overboord! Wat nu? En wat later, schuldbewust: hadden we dit kunnen voorkomen? Je kunt het risico nooit geheel uitsluiten maar er wel beter mee omgaan. Zoals bedenken hoe je iemand weer terug aan boord krijgt op een zeiljacht. Uitrusting, materialen, werkwijzen aan boord, ervaringen: dit is basisstof voor Toerzeilers.
 
8.             Engelse Oostkust en rivieren.                 Michiel Eijsvogel    
Een vaargebied met ‘glorious mud’, grintbanken, sterke getijden en prachtige rivierhavens. Voor veel toerzeilers de stap na overtocht Lowestoft, dit gebied is een geliefde bestemming. Michiel Eijsvogel vertelt uit rijke ervaring met Orwell, Blackwater, Deben en de Thames-monding.
 
9.             Psychologie aan boord.                           Jan Bakker
Er wordt veel tijd besteed aan de boot en de uitrusting, terwijl het slechtste schip met goede en uitgeruste  bemanning eerder veilig aankomt in de haven dan andersom. Op zee worden de meeste problemen nog steeds veroorzaakt door menselijke fouten. In deze workshop een kijkje in de psychologie aan boord. Jan Bakker spreek erover uit ervaring aan boord en als coach.
 
10.           Elektra aan boord (praktijk).                   Ernst Rollfs of Roelofs            (max 20 deelnemers)
Na blok 1, nu de praktijk. Uitbreiding met nieuwe appatuur: is de bestaande installatie nog geschikt? Overstappen naar 24 Volt? Kabels dik genoeg? Dit tweede deel brengt de theorie van het eerste in de praktijk. Rekenen aan kabeldiktes en accu-capaciteit. Werken met overgangsweerstand en spanningsverlies. Praktische tips voor het installeren en onderhouden van uw boordnet.
 
11.           Dieselmotor Praktijk.                               Bert de Jong            (max 20 deelnemers )
Voor wie meer wil weten over het zelf verhelpen van storingen en het zelf verzorgen van onderhoud in zomer en winter, bevelen wij dit blok met techniekdocent Bert de Jong aan. Basiskennis wordt hier verondersteld (zie workshop 5). Daarna zult u met meer kennis en vertrouwen aan uw eigen motor kunnen sleutelen.
 
12.           Basis navigatie blok 2.                             Joost van Hoof        (max 20 deelnemers) 
Dit tweede blok gaat verder in op de beginselen uit het startblok en leert u echt navigeren op de kaart. Hierbij komen de betonning en het kompas aan bod. Hoe ga je van een grondkoers naar een kompaskoers en andersom. Neem zelf mee: passer, koersliniaal, potlood, gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 18, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
13.           Naar het Duitse Wad.                               Michiel Eijsvogel
De geheimen en geneugten van dit vaargebied. Wat zijn de routes binnendoor en buitenom? Welke hulpmiddelen gebruikt u? Samen rekenen aan het getij en op zoek naar de juiste routes voor de juiste diepgang, met uitleg over de anker- en droogval-plekken en de eilandhavens.
 
14.           Retour Limfjord zee/wad.                        Corrie Kroeze en Patricia Brackel
In één traject van 48 uur van Terschelling naar Thyboron (Dk), toeren door het Limfjord en dan eiland-hoppend langs de Deense en Duitse wadden terug. Open zee, binnenwater en waddenvaren binnen één vakantie! Corrie en Patricia geven hun nautische en toeristische ervaring uit een groepsvakantietocht van de Toerzeilers.   
 
15.           Navigeren met elektronica.                      Wim Lones
De papieren kaart blijft onze basis, maar het gemak van plotter of beeldscherm is niet meer weg te denken. Welke vaste navigatieapparatuur voor aan boord is er momenteel op de markt, welke eisen stelt die aan installatie en bediening, wat voor kaarten zitten daar in, hoe werkt dat samen in een boordnetwerk? Need to have & Nice to have, afhankelijk van je vaarwater. Wim Lones geeft uitleg, als Toerzeiler en de man achter www.bootgenoot.nl.
 
16.           Hoe (on)vrijwillig solovaren ?                   Ids Witteveen
Door je schip solo te kunnen varen, leer je je schip goed kennen. Dat geeft niet alleen voldoening maar kan ook gemakkelijk zijn als je bemanningslid b.v. zeeziek wordt. Waar moet je schip aan voldoen en hoe voer je bepaalde handelingen uit. Ids Witteveen geeft je tips en zal je de fijne kneepjes bij brengen.
 
17.           Diesel in soorten.                                      Kees Kingma
Steeds beter verkrijgbaar: GTL-diesel, uit Gas To Liquid. Minder gevoelig voor algvorming, schoner dan de gewone (bio-)diesel, de motor loopt beter maar volgens sommigen is het ook minder goed voor rubbers in de motor. Hoe zit het nu echt? Voldoet hij aan actuele EU-normen? Toerzeiler Kees Kingma van www.mobieletankcleaning.nl zocht het helemaal uit.
 
18.           Basisnavigatie blok 3.                               Joost van Hoof                       (max 20 deelnemers)            
In dit laatste blok maak je zelf een “papieren” vaartocht waarin al het geleerde uit 1 en 2 terugkomt. We gaan nu ook kort in op het gebruik van een GPS. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 6 en 12, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
19.           In 24-voet naar Noorwegen.                     Jur Pels        
Via Esbjerg naar Kristiansand in Noorwegen, met een 24-voets zeiljacht. Jur en Margaretha Pels deden het met hun North Beach 24. Een boeiend reisverslag dat ook ingaat op de specifieke punten voor een langere tocht met een kleiner jacht.
 
20.           Medische actie aan boord.                         Carla van de Krol
Op het water rijdt de ambulance minder snel voor. Wat kun je zelf al doen bij medische calamiteiten voordat of nadat je hulp verzoekt? Wat zijn veel voorkomende situaties, hoe bereid je je daarop voor, welke materialen heb je klaar liggen. Uitleg en gesprek met zeilster en medisch deskundige Carla van de Krol.
 
21.           Meteo voor watersporters.                        Henk Huizinga
Het weer is een van de belangrijkste factoren voor plezier en veiligheid van een vaartocht. Daarom vraagt de weersverwachting altijd aandacht. Dit blok geeft de achtergronden van weer en weersverwachting. Hoe is die informatie bruikbaar bij tochtplanning, tijdstipkeuze van vertrek en aankomst, etc. Een workshop door de maker van het Weekendweerbericht van www.ziltmeteo.nl
 
22.           Naar Kanaaleilanden via UK terug             Willem van Oosterom
In deze lezing neemt Willem u mee vanuit Nederland, via de Belgische en Franse kust naar de Kanaaleilanden: een prachtige vakantiebestemming. Dan de oversteek naar Engeland en via de zuidkust terug naar Nederland. Onderweg doet hij een aantal bijzondere bestemmingen aan. Hier geeft hij de ervaringen uit deze bijzondere tocht.
 
23.           Beginselen van radar.                                Geert Jan Smolders
Introductie op deze mooie techniek: de basiswerking, waar en wanneer mag je het gebruiken. Om er echt mee te leren werken bestaan aparte cursussen;  deze workshop is bedoeld als oriëntatie voor wie overweegt ermee te beginnen. Past radar bij mijn vaargedrag?  Geert Jan Smolders is Toerzeiler en de man achter www.aquaplanning.org.
 
24.           Stroom en getij, blok 1.                              Joost van Hoof        (max 20 deelnemers)
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 30, apart inschrijven is niet mogelijk.)
 
25.           Lijn werpen op het voordek.                       Jur Pels
Met harde dwarswind de box in, jij staat voorop klaar om het landvast aan de hoge wal te krijgen. Van drie meter werp je in één keer om de bolder! Applaus aan wal en een hondsdankbare schipper. Met wat oefening kan iedereen het! Enige theorie over aanmeren in box of sluis, dan oefenen met enkele nuttige knopen en we gaan echt lijnwerpen! Een must voor iedere scheepsmaat (want de schipper kan het al ?) 
 
26.           Nautische website Nautin.                          Ad Krom
Nautin is een vrijwilligersgroep die nautische informatie voor de pleziervaart ontsluit. Leden van de Toezeilers hebben gratis recht op toegang tot dit portaal: www.nautin.nl. Uitleg over download van recente boeienbestanden, het getijdeprogramma Quicktide,  waterdieptes ophalen, vaarweginfo, handleidingen en meer. Neem gerust een eigen PC of tablet mee! 
 
27.           Watervogels herkennen.                             Marijke  Langhorst
Jas aan, we gaan naar buiten! Bij het hotel aan de oever en op het water leven veel vogels. In deze workshop ga je ze ontdekken, samen met toerzeilster en IVN-natuurgids Marijke en andere ervaren vogelaars die uitleg geven. Vanaf het buitenterras aan het water maken we langs het strand een wandeling naar de vogelkijkhut. Welke wintergasten vertonen zich? Neem je eigen verrekijker mee, want veel vogels zitten dan wat verder weg op het water! 
 
28.           Werken met moderne lijnen.                        Auke de Groot
Zelf een oogsplits maken in driestrengs touw: nostalgie? Wat kun je nog zelf doen met  modern gevlochten lijnen? Mantels of kernen van dyneema of polyester, de materiaalkeus voor je staand en lopend want: waarop te letten? Vragen staat vrij in gesprek met de mannen van tuigerij De Groot uit Stavoren, zie www.mdegroot.com.
 
29.           Marifoon met DSC.                                       Geert Jan Smolders (max 20 deelnemers)
Opeens maakt uw DSC-marifoon lawaai: een noodmelding. Op enter gedrukt, het geluid stopt. Was dit juist? Waarom staat de marifoon op een ander kanaal, na een individuele oproep? Meer inzicht in de achtergronden en de praktijk van DSC en zelf oefenen door DSC-verkeer te versturen en te ontvangen, (Handig voor wie een SRC of Marcom-B certificaat heeft of wil halen, anders mag je DSC-functies niet gebruiken). Geert Jan Smolders is Toerzeiler en de man achter www.aquaplanning.org.
 
30.           Stroom en getij, blok 2.                               Joost van Hoof
Twee blokken aaneen voor de wat meer ervaren navigator: omgaan met getijden, berekenen van de waterdiepten, het varen op stromend water. Zelf meenemen: passer, koersliniaal of plotter, potlood en gum. (Wie inschrijft voor dit blok wordt ook ingeschreven voor blok 24, apart inschrijven is niet mogelijk.)

Programma

Het weekend omvat vijf dagdelen: zaterdagmorgen, -middag en -avond en zondagmorgen en -middag.
Overdag zijn er telkens zes lesblokken tegelijk van elk 90 minuten.
Op het inschrijfformulier op de Toerzeilers website staan deze blokken om uw 1e en 2e voorkeur aan te geven.
 
Zaterdag 27 januari 2018                                        
09.30-10.00    aankomst, registratie               
10.30-12.00    eerste ronde blok 1-6
12.30-13.30    lunch                               
13.30-15.00    tweede ronde blok 7-12       
15.00-15.30    theepauze                
15.30-17.00    derde ronde blok 13-18   
17.00-18.30    bar open
18.30-20.45    diner
20.45-21.45    lezing  “Tres Hombres”
21.45-24.00    informeel samenzijn in de bar

Zondag 28 januari 2018
07.30-09.30    ontbijt en kamer ontruimen
09.30-11.00    vierde ronde blok 19-24
11.00-11.30    koffiepauze
11.30-13.00    vijfde ronde blok 25-30
13.00-14.00    lunch
13.30-17.00    jaarmarkt

Zaterdagavondprogramma

Leven, zeilen en werken op de Tres Hombres
De schoenerbrik Tres Hombres is een professioneel zeilend vrachtschip dat al acht jaar (h)eerlijke rum, cacao, chocola en koffie vervoert tussen Europa en het Caraïbisch gebied.
Het schip heeft geen motor, het in- en uitladen van de vracht gebeurt met de hand door vrijwilligers, alles CO2 neutraal.
Als je besluit om een traject mee te varen, word je als trainee deel van de bemanning en deelgenoot van het zeezeilende avontuur.
Maar van het oversteken van een Oceaan steek je meer op dan alleen het zeilen van een schip....degenen die aangemonsterd hebben op de Tres Hombres noemen het een "life changing event".
Een van de kapiteins van de Tres Hombres neemt ons mee op reis.
 

Terug naar het overzicht
 
Mijn Toerzeilers
Welkom bezoeker
Wachtwoord vergeten?
Aanmelden als lid