Varen buiten de betonning op de Oosterschelde, Kan en mag dat? 2023 - Programma
Toelichting op het programma, en dan meteen begrijpen hoe de oester- en mosselteelt in elkaar steekt.

Lokatie: Yerseke, zaterdag 4 maart 2023, 10 uur tot 15.30 uur

Deze zaterdag bestaat uit 2 delen: in de middag een informatiesessie over het varen "buiten de betonning op de Oosterschelde" (zie de toelichting hieronder).
en daaraan voorafgaand een deskundige rondleiding in de kwekerijen van de oesters- en mosselteelt, zodat je begrip krijgt van alle smaken en mogelijkheden van de Oosterschelde.
De lunch zelf te regelen of we bestellen iets lekkers bij de plaatselijke viswinkel (kosten voor eigen rekening).

Toelichting middagsessie: 
In onze Delta (Zeeland) ligt een prachtig gebied om te zeilen en te recreëren, nl de Oosterschelde. Maar dat vindt de natuur ook, vandaar dat een heel groot deel van de Oosterschelde aangewezen is als Natura2000 gebied. We zijn allemaal voor het respecteren van de natuurwaarden, maar dat hoeft niet te betekenen dat je nergens meer mag varen.
Het probleem is echter dat de kaarten van de 1800 serie en bijv Navionics niet exact aangeven waar je wel en waar je niet mag varen of mag komen (ankeren of droogvallen) in relatie tot de aangewezen gebieden van natura 2000. Ze verschillen daarin onderling en daarom zijn velen van ons zeilers zo netjes om binnen de betonning te blijven.
Maar als je een lokale ervaren schipper (met een diepstekend jacht) vraagt hoe hij er vaart, dan blijkt dat hij door zijn kennis en ervaring precies weet wanneer, waar, wat wel en wat niet mogelijk en toegestaan is: varen, ankeren, droogvallen en of van boord stappen!
Oh wat zou dat mooi zijn! om dat ook te weten, zodat we een extra dimensie kunnen toevoegen aan ons plezier op de Oosterschelde. Neem je papieren kaart mee om concrete aantekeningen te maken, zodat je in 2023 met de kaart in handen het ruimere vaargebied kan verkennen.
Daarom organiseren we deze informatiedag in Yerseke onder leiding van een ervaren schipper en rondleiders op zaterdagmiddag
 
Aantal deelnemers is beperkt tot 15.
Kosten: 17,50 pp, excl lunch, voor eigen rekening.
 
Terug naar het overzicht
Welkom bezoeker
Login vergeten?
Wachtwoord vergeten?